dc.creator | Silva, Iraneide Pereira da | |
dc.date.accessioned | 2024-11-29T01:17:55Z | |
dc.date.available | 2024-11-29T01:17:55Z | |
dc.date.issued | 2021-12-15 | |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ifpe.edu.br/xmlui/handle/123456789/1445 | |
dc.description.abstract | The objective of this study is to understand the approximations and distances in technical and
technological training in the area of tourism at IFPE. Thus, a documental research with a
qualitative approach was carried out, based on the study of national catalogs of technical and
technological courses, as well as the pedagogical projects of technical courses in cooking and
lodging and technological courses in gastronomy and hospitality. The analysis was based on
content analysis, starting from the categories of training and knowledge to understand the
constitution of the verticalization of training in the tourism, hospitality and leisure axis. The results indicate that there is approximation in the training proposal on the axis studied in both training
levels in the catalogs researched, as well as in the constitution of the curricular components of the
courses. It is also added that the training proposals focus on operational knowledge in training,
considering the menus of the components studied. A gap can be seen in the aspects related to the
professional profile and the field of activity of the courses in the area of food and accommodation
in this axis. In this way, there is a need to reflect on which professionals the IFPE seeks to train in
the researched axis, aiming at the construction of a critical and reflective knowledge that promotes
the promotion of tourist activity in a humanized and sustainable way. | pt_BR |
dc.format.extent | 23 p. | pt_BR |
dc.language | pt_BR | pt_BR |
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dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.rights | An error occurred on the license name. | * |
dc.rights.uri | An error occurred getting the license - uri. | * |
dc.subject | Educação Profissional e Tecnológica | pt_BR |
dc.subject | Eixos tecnológicos | pt_BR |
dc.subject | Turismo | pt_BR |
dc.title | Formação técnica e tecnológica: aproximações e distanciamentos no eixo turismo, entretenimento e lazer | pt_BR |
dc.type | TCC | pt_BR |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/2257907784859315 | pt_BR |
dc.contributor.advisor1 | Silva Neta, Maria de Lourdes da | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/5301006494209944 | pt_BR |
dc.contributor.referee1 | Lira, Aliny Karla Alves de Freitas | |
dc.contributor.referee2 | Silva, Ivo Luís Oliveira | |
dc.contributor.referee1Lattes | http://lattes.cnpq.br/8474886371160294 | pt_BR |
dc.contributor.referee2Lattes | http://lattes.cnpq.br/2199541700707105 | pt_BR |
dc.publisher.department | EaD | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.subject.cnpq | CIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO::ENSINO-APRENDIZAGEM | pt_BR |
dc.description.resumo | Objetiva-se neste estudo compreender as aproximações e distanciamentos na formação técnica e
tecnológica na área de turismo no IFPE. Assim, foi realizada uma pesquisa documental de
abordagem qualitativa baseado no estudo dos catálogos nacionais de cursos técnicos e
tecnológicos, bem como dos projetos pedagógicos dos cursos técnicos de cozinha e hospedagem e
dos cursos tecnológicos de gastronomia e hotelaria. A análise pautou-se na análise de conteúdo,
partindo das categorias formação e conhecimento para o entendimento da constituição da
verticalização da formação no eixo turismo, hospitalidade e lazer. Os resultados indicam que existe
aproximação na proposta de formação no eixo estudado em ambos os níveis de formação nos
catálogos pesquisados, bem como na constituição dos componentes curriculares dos cursos.
Acrescenta-se ainda que nas propostas de formação enfocam-se os conhecimentos operacionais nas
formações, considerando as ementas dos componentes estudados. Percebe-se um distanciamento
nos aspectos ligados ao perfil profissional e ao campo de atuação dos cursos da área de alimentação
e hospedagem deste eixo. Desta forma, observa-se a necessidade de reflexão sobre que
profissionais o IFPE busca formar no eixo pesquisado, visando a construção de um conhecimento
crítico e reflexivo que promova o fomento da atividade turística de forma humanizada e
sustentável. | pt_BR |