dc.description.abstract | Acerola has aroused great interest in the market due to its high content of ascorbic acid (vitamin C), with Brazil being considered the largest world producer this fruit. The State of Pernambuco stands out as the largest producer of acerola in the country, producing 35% of the national production of acerola. However, little is known about the physical and chemical conditions of the soils located in the Pernambuco Forest Zone where acerola is grown. In this context, the present work aimed to characterize the physical and chemical conditions of acerola cultivated soils in the municipalities of Pombos, Chã Grande and Primavera. For this, soil density, particle density, gravimetric humidity and total porosity at depths from 0.0 to 0.10 m were evaluated; 0.10 to 0.20 m; 0.20 to 0.30 m and 0.30 to 0.40 m, and also the granulometry at depths of 0.0 to 0.20 m and 0.20 to 0.40 m. The levels of P, K+, Na+, Al3+, Ca2+, Mg2+, Fe, Cu, Zn and Mn were also determined, the values of pH, H+Al and organic carbon, and calculated the values of sum of bases, CTC, base saturation, saturation by aluminum and organic matter, at depths of 0.0 to 0.20 m and 0.20 to 0.40 m. It was observed that the studied soils presented great differences in their physical and chemical characteristics. Pombos soil has sandy clay franc texture and sandy clay; Chã Grande soil has sandy clay franc texture and clay texture; and the soil studied in Primavera has sandy clay texture and clay texture, respectively at depths of 0.0 to 0.20 m and 0.20 to 0.40 m. Regarding the chemical conditions of the soils, the highest nutrient contents found in the most superficial layers may be related to the cover fertilizers applied in the orchards. | pt_BR |
dc.relation | AGÊNCIA PERNAMBUCANA DE ÁGUAS E CLIMA – APAC. Dados pluviométricos anuais [mensagem pessoal]. Mensagem recebida por <josemarquesdossantos87@gmail.com> em 26 dez. 2019.
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dc.description.resumo | A acerola tem despertado grande interesse do mercado devido ao seu elevado teor de ácido ascórbico (vitamina C), sendo o Brasil considerado o maior produtor mundial da fruta. O Estado de Pernambuco se destaca como o maior produtor de acerola do país, produzindo 35% da produção nacional de acerola. Apesar disso, pouco se sabe sobre as condições físicas e químicas dos solos localizados na Zona da Mata Pernambucana nos quais a acerola é cultivada. Nesse contexto, o presente trabalho objetivou caracterizar as condições físicas e químicas de solos cultivados com aceroleiras nos municípios de Pombos, Chã Grande e Primavera. Para isso, foram avaliadas densidade de solo, densidade de partículas, umidade gravimétrica e porosidade total nas profundidades de 0,0 a 0,10 m; 0,10 a 0,20 m; 0,20 a 0,30 m e 0,30 a 0,40 m, e também a granulometria nas profundidades de 0,0 a 0,20 m e 0,20 a 0,40 m. Também foram determinados os teores de P, K+, Na+, Al3+, Ca2+, Mg2+, Fe, Cu, Zn e Mn, os valores de pH, H+Al e carbono orgânico, e calculados os valores de soma de bases, CTC, saturação por bases, saturação por alumínio e matéria orgânica, nas profundidades de 0,0 a 0,20 m e 0,20 a 0,40 m. Foi observado que os solos estudados apresentaram grandes diferenças quanto suas características físicas e químicas. Sendo que, o solo de Pombos apresenta textura franco argilo arenosa e argilo arenosa; o solo de Chã Grande apresenta textura franco argilo arenosa e argila; e o solo estudado em Primavera apresenta textura argilo arenosa e argila, respectivamente, nas profundidades de 0,0 a 0,20 m e de 0,20 a 0,40 m. Com relação às condições químicas dos solos, os maiores teores de nutrientes encontrados nas camadas mais superficiais podem estar relacionados com as adubações de cobertura realizadas nos pomares. | pt_BR |